Kubah Kembar - Huis Bär (1/2)
 

Kubah Kembar

Kubah kembar - Huis Bär - Toentangseweg  - Jl. Diponegoro 86
foto: Eddy van der Wal 1988.

 

Kubah Kembar - Het voormalig huis van de familie Bär.

Dit is een heel oud huis, want het had een put, die voor de watervoorziening nodig was. Het heeft een verdieping en een dakterras. Het staat op een heuvel met een grote voortuin, met een schuin oplopende helling als inrit. Hierdoor lijk het vanaf de straat een kasteeltje.

Dit was het huis van de familie Bär, die er ook tijdens de Japanse tijd woonde. Het staat naast Djoen Eng. De heer Bär was directeur van de Indonesische Kweekschool. Een van zijn zoons werd later Bisschop van Rotterdam. 

Bij het begin van de bersiaptijd, in 1945, werd de familie in een kamp gezet, en het huis leeggehaald. Na een tijdje werd dit huis een kamp, waar vrouwen met hun kinderen uit Kendal verbleven. Zij werden haastig hierheen verplaatst, vanwege de nadering van Nederlandse militairen naar hun stad. In juni 1946 werden zij geëvacueerd naar Semarang. Hierna stond het huis een paar jaren leeg en raakte het in verval. Na de restauratie, vooral van de lekkende daken werd het een buitenpost van het Indonesische leger. Sinsdien staat dit gebouw bekend als Kubah Kembar, de tweelingtorens.  In de Atlas van bersiapkampen staat dit huis vermeld als vrouwenkamp huis Bär.

© Foto en tekst Eddy van der Wal (Houten)

 

 Volgende pagina ˃˃