Hotel Berg en Dal (1/3)
 

Hotel Berg en Dal

Foto ca. 1930. Genomen vanaf het Kerkplein (nu Bunderan Tamansari)

 

Hotel Berg en Dal

Dit hotel lag aan de Oei Tjong Ham weg, thans Jl.Taman Sari, tegenover het Kerkplein.
Het was een familiebedrijf van de familie Van Dulken. Het was een hotel met een brede marmeren ingang. Hier logeerden in de vakantietijd veel gezinnen, die vooral om het gunstige klimaat kwamen. Het had een grote achtertuin en er was een zwembad. Door de hoge muren was er voldoende privacy.

In 1940 werd het uitgebreid met meer kamers. Toen de Japanners de familie Van Dulken in 1942 interneerden, werd het leeggehaald en gesloten. De tuin verwilderde en het zwembad werd een stinkende modderpoel.
In de bersiaptijd in 1945 werden hierin de Nederlandse vrouwen met een lichte huidskleur en hun kinderen opgesloten en sliepen op de grond. Zij werden kort daarop naar Solo gebracht, omdat de Britse troepen de Japanse kampen in Ambarawa en Banjoebiroe hadden bezet.
Hierna werd het in gebruik genomen door de Pesindo's. (Pemoeda Sosialis Indonesia) Tijdens de eerste Nederlandse politionele actie in1947, waarbij het Nederlandse leger van Semarang naar Salatiga op weg was, werden het hotel en de bijgebouwen in brand gestoken. Later werden de restanten van het volledig afgebrande hotel opgeruimd.

© Foto en tekst Eddy van der Wal (Houten)

 

 Volgende pagina ˃˃