Nokia 5 geheugen vol. En nu?

Nokia 5 geheugen vol. En nu?

Gisteren kwam Lorenzo (8j) naar mij toe: Hij kon geen apps meer installeren op zijn Nokia 8 zonder eerst andere apps te verwijderen. Het bleek dat zijn interne geheugen vol was. 99%. Er stonden een paar spelletjes op die er natuurlijk niet af mochten. Andere apps waren te klein om voldoende geheugen vrij te maken. Er zat nog geen externe SD-kaart in, dus het plan was om er ééntje in te zetten en apps naar SD=kaart te verplaatsen.

Die SD-kaart zat er vlug in (32Gb). Maar ik kon niets verplaatsen. Die functie kwam pas beschikbaar nadat ik de kaart als INTERNE kaart formatteerde. Vervolgens zou het systeem bestanden naar de kaart verplaatsen om ruimte vrij te maken. De telefoon 10 minuten aan de kant gelegd (het kon 8 minuten duren vertelde het systeem me) en daarna op de pc aangesloten. Van de 32Gb is nu 5Gb bezet. Ik kopieer alle foto’s naar mijn PC middels de windows verkenner. In de Gallery van de Nokia verwijder ik alle foto’s. Vluchtig zie ik nog iets over ‘prullenbak’ en alle foto’s zijn verdwenen uit de Gallery. Op de SD-kaart staat nog 2Gb volgens de verkenner. De Nokia meld mij echter dat nog steeds 99% van het geheugen bezet is. Elke poging om apps naar SD-kaart te verplaatsen resulteert6 in de melding ‘Onvoldoende geheugen’. De telefoon een paar keer opnieuw opstarten veranderd hier niets aan .

Pas na het uitschakelen van apps en het leegmaken van app-cache en het verwijderen van enkele games lukt het om data van interne geheugen naar de SD-kaart te verplaatsen.
Intussen is de Gallery weer volgelopen met alle foto’s die ik eerder al verwijderd had. Pas nadat ik deze foto’s (en filmpjes) nog een keer verwijder is er eindelijk 4 a 5 Gb vrij in hert interne geheugen.

Foto’s en video’s worden nu op SD-kaart opgeslagen. Apps indien mogelijk naar SD-card verplaatst. Eindelijk zijn alle systeemfuncties weer te gebruiken en kan Lorenzo weer apps installeren.

Uncategorized